Novosadski informativni portal 021

Novi Sad - Hronološki

Hiljadu turista za dva dana

Spomenik prirode Đavolja varoš je u prva dva dana turističke sezone obišlo preko 1.000 turista, obavilo je turističko preduzeće Planinka iz Kuršumlije. Upravnik spomenika prirode Đavolja Varoš Radoje Stepanović izjavio je agenciji Beta da su u tom preduzeću zadovoljni početkom turističke sezone i dodao da je za sledeći vikend najavljen dolazak duplo većeg broja turista.

Đoković spreman za pobedu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igra večeras od 19 h po našem vremenu finalni meč na ATP turnitu u Majamiju protiv Britanca Endija Mareja. Treći reket sveta izjavio je da je u poslednja njihova dva susreta Britanac bio za nijansu bolji od njega. “Ukoliko želim da pobedim Đokovića, moraću da igram izuzetno dobro, a sigurno je da će to biti meč za pamćenje”, izjavio je sa druge strane Marej.

Liga biciklizma na Mišeluku

Biciklistički klub Vojvodina organizuje prvu trku Lige biciklizma u nedelju na Mišeluku. Takmičenje je podeljeno prema kategorijama u četiri trke, a prva počinje u 11 sati. Najavljeno je da će učestvovati i srpski olimpijac Ivan Stević. Saobraćaj na Mišeluku biće zabranjen od 10 do 15 sati.

Zbog krize lakše do vize

Slovenačka ambasada u Beogradu saopštila je da je srpskim turističkim agencijama počela da izdaje grupne vize za turističke posete Sloveniji.

Džerard u Liverpulu do 2013.

Kapiten Liverpula Stiven Džerard postigao je danas dogovor sa upravom engleskog kluba o produženju ugovora do 2013. godine. Prethodni ugovor 28-godišnjem Džerardu isticao je na leto 2011, ali je najbolji igrač "crvenih" odlučio da produži saradnju nakon ostanka menadžera Rafaela Benitesa. "Ovo je fantastična vest za klub i naše verne navijače", rekao je Benites, koji je preneo da je Džerard poručio svima da želi da ostane u klubu do kraja igračke karijere.

Nerešeno i sa Rumunijom

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije igrala je nerešeno 1:1 sa vršnjacima iz Rumunije u prijateljskom meču odigranom u Kragujevcu. Ovo je bila poslednja provera mladih fudbalera pred Evropsko prvenstvo u Švedskoj koje se igra od 15. do 29. juna. "Orlići" su prikazali mnogo bolju igru nego u petak sa Ukrajinom u Jagodini, kada su takođe remizirali 0:0.

Jeftinije na crnogorskom primorju

Turisti koji odluče da ove godine odmor provedu u Crnoj Gori izdvojiće, u odnosu na prethodnu godinu, deset do 35 odsto manje novca za smeštaj, prevoz i usluge u restoranima, najavilo je crnogorsko Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine.

Vojvođane brine kvalitet vode

Kada je reč o ekološkim problemima, Vojvođane najviše zabrinjava kvalitet vode za piće i stanje vodotokova u Pokrajini, pokazalo je istraživanje javnog mnenja koje je za potrebe Ministarstva životne sredine sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Danas u Majamiju Troicki i Tipsarević

Na turniru u Majamiju danas se za prolaz u osminu finala bore Viktor Troicki i Janko Tipsarević. Protivnik Troickom je Nemac Bjorn Fau, dok se Tipsarević sastaje sa Argentincem Huanom Martinom del Potrom. Oba meča treba da počnu oko 17 sati. Na teren će oko ponoći izaći i Dušan Vemić, koji igra u dublu sa Hrvatom Ivom Karlovićem. Protivnik srpsko-hrvatskoj kombinaciji biće prvi nosioci, Amerikanci Majk i Bob Brajan.

Sat za našu planetu

U sklopu akcije "Sat za našu planetu", u subotu su od 20.30 do 21.30 bila ugašena dekorativna osvetljenja na Gradskoj kući i svim zgradama na Trgu slobode, kao na Srpskom narodnom pozorištu i Pozorišnom trgu. Dekorativna rasveta ugašena je i na katedrali, Sabornoj crkvi i na Petrovaradinskoj tvrđavi.Akciju "Sat za našu planetu" organizovao je Svetski fond za zaštitu živog sveta u saradnji sa ostalim gradovima širom planete, a počela je gašenjem svetla na sidnejskoj Operi. U akciji je učestvovalo oko 4.000 gradova u 88 zemalja.Cilj akcije je demonstriranje solidarnosti i ostvarenje vizuelnog efekta koji treba da posluži kao pritisak na predvodnike svetske politike pred sledeći zajednički sastanak u Kopenhagenu, u decembru ove godine, kada budu stvarali novi globalni dogovor o klimatskim promenama.

Sat za našu planetu

Akciji "Sat za našu planetu" u okviru koje će ljudi širom sveta isključiti svetla na jedan sat zbog borbe protiv klimatskih promena, ove godine pridružio se i Novi Sad. Koordinatorka akcije Aleksandra Jovanović Galović najavila je gašenje ulične i dekorativne rasvete u gradu u subotu, u 20 i 30 časova.

Prodaja Luke odložena na tri meseca

Privatizacija Luke Novi Sad otkazana je zbog imovinsko-pravnih promena u tom preduzeću, kažu u Agenciji za privatizaciju. Do otkazivanja aukcijske prodaje došlo je zbog činjenice da je sudskom presudom Luci pripalo još 9,5 hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Nevidljive žrtve nasilja

Svaka druga žena sa invaliditetom koja se javila na SOS telefon nevladine organizacije "Iz kruga.." višegodišnja je žrtva nasilja. Prema podacima ove organizacije, u skoro 90 odsto slučajeva nasilnici su muškarci, najčešće članovi najuže porodice od kojih žrtve emotivno, fizički i ekonomski zavise.

Uhapšen razbojnik

Novosadska policija uhapsila je 35-godišnjeg Novosađanina Vladimira L. zbog sumnje da je počinio razbojništvo. On je u subotu uveče upao u prodavnicu "Iva" naoružan nožem i uz pretnju smrću od zaposlene oteo oko 5.000 dinara pazara. Prethodno su u prodavnici "Maksi -IN" na Temerinskom putu, dvojicu maloletnih razbojnika radnici naterali u beg pošto su ih istukli pendrekom.

Šest decenija Baletske škole

Svečanim koncertom u Srpskom narodnom pozorištu večeras će biti obeleženo 60 godina od osnivanja Baletske škole. Učenice svih razreda osnovne i srednje škole odseka za narodnu igru otvoriće koncert sa Polonezom i Valcerom, a potom će biti izveden balet "Silvija". Koncert je na sceni Jovan Đorđević, a počinje u 19 časova.

Poklon Gete Instituta Jovinoj gimnaziji

Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj i Gete Institut potpisali su memorandum o uzajamnoj saradnji koja predviđa podsticanje interesovanja mladih za modernu Nemačku, njeno društvo i jezik. Jovinoj gimnaziji je uručena roba u vrednosti od skoro 10.000 evra koja sadrži nastavna sredstva za učenje nemačkog, prenosive računare, video-projektor, cd-plejere, table i pinboard table kao i drugi materijal za nastavu. Nemačko ministarstvo inostranih poslova je prošle godine pokrenulo inicijativu stvaranja mreže od 1.000 partnerskih škola širom sveta, a preostale tri iz Srbije koje će se uključiti u mrežu biće izabrane do leta.

U petak žreb za Ligu šampiona

U petak će u Nionu biti žrebom određeni parovi četvrtfinala i polufinala Lige šampiona. U "bubnju" će biti osam najboljih evropskih ekipa, među kojima su četiri engleska – Mančester Junajted, Čelsi, Liverpul i Arsenal, tri su sa Pirinejskog poluostrva - Porto, Barselona i Viljareal, dok čast "kontinentalnih" klubova brani Bajern iz Minhena. Žrebom je predviđena mogućnost da se u četvrftinalu sastanu dve ekipe iz iste zemlje. Četrvrtfinalni mečevi igraće se 7. i 8. odnosno, 14. i 15. aprila, dok će se polufinalni dueli igrati 28. i 29.aprila, odnosno, 5. i 6. maja.

Bez večernjih klinika u Betaniji

U novosadskom porodilištu nije organizovan rad takozvanih večernjih klinika, a upravnica Betanije profesorka dr Aleksandra Novakov - Mikić kaže kako još uvek nisu sigurni da li uopšte mogu da organizuju rad van radnog vremena.

Bolt na uličnoj trci

Trostruki olimpijski šampion, Jamajčanin Jusein Bolt, učestvovaće na uličnoj trci dugoj 150 metara u Mančesteru kako bi podigao formu za evropsku sezonu na otvorenom i Svetsko prvenstvo, saopštili su organizatori. To će biti prvo takmičenje Bolta u Evropi ove godine.

Gljive - hrana i lek

Studentska Organizacija Tehnološkog fakulteta organizovaće 20. i 21. marta seminar o plantažnom gajenju gljiva, pod nazivom "Gljive – ekološki prihvatljiva hrana i lek budućnosti".